2007. június 19., kedd

Hát ezt tényleg le kéne rendezni

Ideje lenne lerendezni ezt a dolgot.

Ez a mondat az éreccségi egy szóbeli nyelvtantételében szerepelt a suliban, ahol jómagam angolból szórakoztattam a jelenlévőket, és szerencsétlen vizsgázónak azt kellett volna megállapítani, hogy mi vele a baj. Izzadt is rendesen, az ideje lennével próbálkozott, de mondták neki, hogy nem ott a gond. A helyzet az, hogy nekem se esett le.

Aztán a tanárnő elárulta, hogy az igekötőbe szeretne belekötni.

Ja, hogy az igekötő. De hát a tücsök rúgja meg, miért? A magyartanár úgy gondolta, fölösleges, és helyesen így lenne: Ideje lenne rendezni ezt a dolgot. Nem volt kedvem huzakodni vele (mert különben tök kedves csaj, és abszolút bírom, és az éreccségi közepén mégse), úgyhogy nem tőlem kell megtudnia: bezony a rendez és a lerendez nem egészen ugyanazt jelenti.

Na most itt litániákat lehetne zengeni a nyelvművelő ökörségekről, amikor minden értelmes magyarázat nélkül bélyegeznek meg nyelvi jelenségeket (sőt: beszélőket, de erről máskor). De hát könyörgök, használják a magyar emberek ezt a szót, hogy lerendez? Igen. Akkor meg miről beszélünk? Van ilyen magyarul, és punktum. Majd ha összeszedettebb leszek, írok erről egy hosszú posztot jó sok linkkel, de most maradjunk a maiaknál.

Szóval: a mellettem ülő némettanárnővel kezdtem sugdolózni, ő persze izibe kiállt a nyelvművelő sületlenségek mellett, és azt mondta, nyilván nem jó a lerendezni. Na miért? Mert nincsen felrendezni! - közölte. Áááááááááááááááááá. Akkor nyilván leesik sincsen, lelke rajta. Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a lecsinállal, mert felcsinál ugye van, de hát mégiscsak nagyon mást jelent.

No de komolyan. Megmondom, mikor fog a nyelvtannak csúfolt tantárgy azzal foglalkozni, amivel kéne neki. Ha az éreccségin nem az lesz a kérdés, hogy miért fölösleges a lerendezben az igekötő, hanem az, hogy mi a különbség a rendez és a lerendez között. Megoldás a vízszintes vonal alatt.

(Azt azért tegyük hozzá gyorsan, hogy a magyartanárok nem azért nem értenek a nyelvtanhoz, mert hülyék volnának, szerencsétleneknek ezt tanították.)

_____________________________________________________________________________________


Elárulom: a lerendez befejezett. Gondoljunk például az olvas-elolvas párra. Ilyen egyszerű. Robi a bácsikád.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin