2008. március 18., kedd

P (UPDATE)

P. Az egyik legböcsületesebb, legtisztességesebb, legszorgalmasabb gyerek az osztályomban, az iskolában, a kollégiumban. Az egyik, akivel nyilvánvalóan törődnek otthon, ez csak őt ismerve is egyértelmű, de az anyukája is ott volt a szülőiken, érdeklődött, intelligens volt - szóval olyan normális. Amilyennek minden szülőnek kéne lennie.

Ma csak negyedik órám volt, fél 11 előtt kocogtam be az iskolába (bocs, L). A tanáriban lelkesen közlik, hogy P-t tegnap este mentő vitte el a koliból, annyira berúgott. Összehányta meg összefosta a ruháját (V, mindannyiuk tyúkanyója az osztályban, kimosta!), de állítólag a zuhanyozót meg a folyosót is jól telefosta. Hárman voltak inni, a két másik srácnak nem lett nagyobb baja, igazából nem világos, hogy csak kevesebbet ittak vagy jobban bírták.

Mivel soha a legkisebb gond nem volt vele, a tanárok és a diákok is szeretik meg becsülik, P megússza egy kollégiumvezetői intéssel meg egy jó kis beszélgetéssel velem, meg hát gondolom az anyjával.

Akárhogy is.

Egy: miért? Búbánatos halál tudja. Majd ha elbeszélgettem vele, apdételem a posztot, hátha okosabb leszek.

Kettő: valahogy meg kell tanulni a kulturált meg normális alkoholizálást ennyi idős korban. Nem úgy, hogy bebasznak minden egyes buliban a hétvégén, és akkor milyen jó laza fejek, asszem. Meg igazából az amerikai módszerben sem hiszek, ahol 21 éves kor alatt ugyebár szabálysértés egy korty sör is (vicces volt, ahogy 32 éves fejjel nem kaptam sört ID nélkül Chicagóban annó, pedig hát azért nem néztem ki 21-nek). Ott is csak az lehet a végén, hogy ennyi tiltás után, ha rászabadulnak az alkoholra, nem tudják, mi a határ. Szóval nincs világmegváltó ötletem, de valahogy hiszek benne, hogy a saját fiammal majd meg tudom oldani az ilyesmit. Asszem, nem igazán a tanár felelőssége ez, milliószor inkább a szülőé.

Három: P atomrészegen állítólag kissé megütötte az őt lefogni próbáló mentőst. Mesélik, a mentős erre azt felelte: "Kis agresszív cigánygyerek vagy, mint a többi." Ó, bassza meg, de ki kéne rúgni az ilyet. Mi köze hozzá az idiótának, hogy fehér, cigány, kínai, izlandi vagy maori az a páciens? Abszolút elhiszem, hogy nem kellemes egy agresszív részeghez kivonulni (ha 15 éves is), de tartsa már meg magának a véleményét, és ne csináljon úgy, mintha a bőrszín alapfeltétele lenne a seggrészegségnek vagy a seggrészeg agresszivitásnak. És szinte mindegy, hogy a világ egyik legszelídebb gyerekének szólt be (aki értelemszerűen semmire nem emlékszik az egészből). P a piától hány, én a kis hétköznapi rasszizmustól, ez van.

Különben meg ez utóbbiban az a legjobb, hogy a srác (nem cigány), aki ezt elmesélte nekem, éppen úgy ki volt akadva, mint én.

UPDATE:
Később P azt mondta, úgy érzi, szégyent hozott saját magára, a társaira, a szüleire, és soha többé ilyen elő nem fog fordulni. Elhiszem neki. Good for him.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin