2009. június 22., hétfő

Százötvenhét

Volt szerencsém délután a Sky Newson meg a BBC Newson látni, ahogy megválasztották "speaker"-nek, azaz a brit parlamenti alsóház elnökének John Bercow konzervatív képviselőt. Nyilván eszem ágában nincs beleártani magam a brit belpolitikába, de figyeljük meg az alábbi videót kábé 1:00-tól:



Bercow nem részeg vagy hülye. Azért vonszolják ketten a szék felé, mert a hagyomány szerint az új speakernek vonakodnia kell, és a képviselőtrásak feladata, hogy a helyére rángassák. Nem tudom, az első speakernek tartott Sir Peter de la Mare-től ered-e a hagyomány - kapaszkodjatok meg - 1376-ból, vagy későbbről, de Bercow a 157. a sorban, úgyhogy nyilván nem tegnap kezdték ezt az apróságot sem.

A felsőházban az uralkodói jóváhagyás meg külön zseniális volt a beöltözött főrendekkel, a királynő (Elizabeth the Second, by the Grace of God, of Great Britain, Ireland and the British Dominions beyond the Seas Queen, Defender of the Faith) évszázados tirádáktól hemzsegő levelével.

Az embernek persze rögtön az a benyomása, hogy bezzeg az angolok... Viszont a történetnek van egy ismerős része is. A 156. speakernek, Michael Martinnak a képviselők költségelszámolásával kapcsolats botrányok miatt kellett lemondania.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin